0

Veilig met fiets naar school

Het hoeft geen betoog dat de verkeersveiligheid van het schoolgaand verkeer de nodige aandacht dient te krijgen. Vaak gaat het om jonge onervaren fietsers die zich elke morgen en avond in het drukke verkeer begeven. Vooral in de donkere periode rond de jaarwisseling is het van belang dat de scholier zich bewust wordt van zijn bijdrage tot de verkeersveiligheid in het algemeen en van zichzelf in het bijzonder. Het is de bestuurder, de scholier, die desgevallend in overtreding is maar het komt de ouders toe om hun kinderen te voorzien in de noodzakelijke uitrusting.

Zien is niet gelijk aan gezien worden!
Enerzijds zorg je ervoor dat je fiets opvalt door de juiste verlichting. Vooraan voorzie je een wit of geel knipperend of vast licht en een witte reflector, achteraan een rood knipperend of vast licht en een rode reflector. Je fiets moet ook voorzien zijn van dubbelzijdige oranje reflectoren in de spaken en/of van een witte reflecterende lijn langs beide kanten van de banden.
Anderzijds is het minstens zo belangrijk om jezelf te beschermen. Felle kleuren, reflecterende kledij en reflecterende accessoires zorgen ervoor dat je als fietser zichtbaarder bent. Een fietshelm is niet verplicht, maar kan wel aangeraden worden. Hij kan levens redden!

Kies de juiste route!
De kortste weg naar school is niet altijd de veiligste. Voor jonge kinderen is het als ouder belangrijk om in te schatten of je kind zelfstandig genoeg is om alleen met de fiets naar school te gaan. Oefen samen met je kind het fietstraject voldoende in. Wijs hem/haar op gevaarlijke punten en leer hem/haar dubbel zo goed op te letten in de buurt van geparkeerde voertuigen. Tijdens het jaar kan je altijd nog eens controleren of je kind de fietsroute nog steeds op een voorzichtige wijze aflegt.