0

Een nieuwe passie

Een nieuwe passie, ……..recreatief mountainbiken

Fanatiek  sporten was mijn leven, maar met ouder worden kwam de eerste ‘slijtage’. Men wil dit lang onderkennen maar als het lichaam spreekt moet men finaal toch luisteren. Ik ben mijn revalidatie-arts  nog dankbaar toen hij mij enkele jaren geleden voorstelde om het voortaan bij fietsen te houden.

Wielertoerisme was me niet vreemd maar ‘mountainbiken‘ leek me een onnatuurlijk gegeven in een regio als Sint-Amands aan de Schelde. Toch verzeilde ik er enkele jaren geleden in een ‘Muddevils’ MTB-tocht. Ik was verrast door het rijk natuurpatrimonium van de regio en de heerlijkheid van het fietsen in Vlaamse velden. Een nieuwe sportliefde zat er aan te komen. Enkele toertochten en ervaringen rijker was een wekelijkse MTB-toertocht een vanzelfsprekendheid.

Een MTB-fiets ?

Bij het aankopen van een nieuwe of 2e hands mountainbike zijn er een aantal zaken waar je mee moet rekening houden. In het begin heb je hier in geen ervaring of kennis en moet je kunnen terugvallen op betrouwbaar advies. Frame, wielmaat, remmen, voorvork, afmontage ,…. veel keuzes te maken. Ik vond het vooral belangrijk dat mijn fiets perfect bij mij paste en dat het prijskaartje onder controle bleef. Later vond ik een  26” wielmaat toch wat te klein, had ik liever schijfremmen  en een zwart carbonframe .Gelukkig kon mijn vrouw mijn toenemend MTB - fietsinzicht volgen al speelde een rond verjaardagsgetal minstens evenveel mee in het vrijgekomen budget voor mijn 2e MTB -fiets.

 

Met vallen en opstaan

Er bestaan talloze tips voor beginnende mountainbikers. Het spreekwoord met vallen en opstaan word men groot of leren uit fouten was voor mij in het begin zeker aan de orde. In het begin is de parcourskeuze belangrijk, niet te technisch, niet te lang. Men moet zoveel leren; de fiets, de remmen/het remmen, gepast en tijdig schakelen, het parcours lezen, de bandenspanning en fietsvertrouwen opdoen. Maar wat goed is komt snel en praktijkles is en blijft de beste leerschool.

Waar kunnen we terecht ?

Op MTBroutes.be  vind je een mooi overzicht van  alle informatie over bewegwijzerde mountain bike routes in België. Deze website bevat buiten statische informatie van een route: zoals aantal lussen, kilometers, vertrekplaatsen, kaarten, ook een levend gedeelte.
Dit levend gedeelte deelt ervaringen van mountainbikers die zelf een mountain bike route gereden hebben. Er bestaan natuurlijk nog tal van andere sites.

Ik zelf ga meer voor uitgestippelde toertochten die ik selecteer via mountainbike.be / recreatief toertochten. Hier kan men wekelijks een keuze maken ifv de aangeboden informatie, de commentaren van collega MTB-ers en de intussen ingewonnen kennis. Wees gerust er zijn ook in Vlaanderen regio’s waar het niveauverschil of de hoogtemeters flink kunnen oplopen.

Tekst : pavama